Friday, December 31, 2010

pahit masam manis payau 2010

ini entry terakhir..
tapi bukan terakhir terus yerr..
terakhir utk tahun 2010 =)
sedar tak sedar kan cepat ja masa berlalau..
rasa mcm baru semalam ja masuk tahun 2010..
tidur bangun tidur bangun tidur lagi..
bangun2 dah nak masuk 2011..huhu..
rasa mcm baru semalam ja lahir(okeh terdapat sedikit unsur2 hiperbola..hee)
tup2 da nak masuk 20 dah umur..
haila..tapi kenapa rasa mcm baru 12 tahun ja ya..haha..
haruslah perasan muda sentiasa..hoho..

 bagi yg nak celebrate new year tu
celebrate la dgn cara yg betul ea..
rasanya tak perlu nak sambut new year dgn konsert or clubbing bagai..
rasanya cukup sekadar duduk rumah
kalu boleh pergi masjid double triple lagi bagus la kan..hehe
baca yasin dan buat solat hajat
semoga tahun baru yg bakal tiba ni
akan membawa lebih banyak kebaikan dari tahun sebelum ni.


okeh dah tamau ckp byk2 pasal tu..
masing2 ALLAH kurniakan akal fikiran kan..
so pandai2 lah fikir sendiri
baik buruk setiap tindakan kita..

utk entry ni rasa mcm nak coretkan sedikit sebanyak
benda2 yg best dan tak best yg dah aku lalui
sepanjang tahun 2010 ni..
kira boleh la kan buat kenang-kenangan..
bila da tua nnt kalau lupa bole la tgk balik catatan kat
blog ni kalau2 lupa bila nak cerita kat anak cucu cicit nnt..hehe..
(alamak tiba2 rasa mcm da tua la pulak)

normal la kan dlm satu tahun tu mesti la kita akn lalui
moment2 bestdan tak best..
baru la ceria dan berwarna-warni hidup kita ni..
cakap pasal warna aku da beli novel warna keluaran JS td..best2..hehe<==iklan penaja

kita mulakan dgn benda yg best dulu yer..
haruslah kan kita berseronok-seronok dahulu
bersedih-sedih kemudian..haha.

best of the best!!

1-kenal kawan2 baru yg sgt best kat matrik..korang mmg terbaik la..hehe..keep in touch okeh..aku tak pernah lupa korang walaupon kita suma da berterabur serata alam sekarang..tolong terharu+sebak..bila2 kita buat reunion okeh..kawen jgn lupa jemput aku..hehe..wink2 ^_~
2-dpt dean list utk sem 2 kat matrik..best woo..hoho..tp sayang la sbb sem 1 punya result hampeh so,,overall pointer pon  turut terkena tempias hampeh jugak..

3-dapat dean list sem 1 kat u ni haa..ni salah satu contoh rezeki yg tak disangka ea kawan2..huhu..alhamdulillah..

4-dapat lesen(jakun sekejap..heee)woot woot...yeaayy!!tapi keretanya bila nak dapat tatau la kan..ada tak sapa2 yg nak sponsor kereta..ala tak payah kereta mahal2..mini cooper pon da cukup..heee~peace!!

5-dapat masuk unibersiti..best ke??boleh la..hehe..daripada tak dpt peluang sambung study kan..bersyukur2..kalau tak dpt smbng study cuba bayangkan pa yg akn jadi..nak bagi kawen pon tadak org nak..sudah cukup..sgt ngeri utk terus bayangkan apa akn jadi..

6-ALLAH kurniakan aku rezeki yg agak murah tahun ni..kira tak pernah la lagi tersepit smpai tahap kena ikat perut dgn tali rafia smpai pinggang jd ramping mcm kerengga..alhamdulillah..cuma aku ja yg mcm tipikal manusia2 yg lain tak tahu nak bersyukur..ampunkan aku ya Allah!!

yang-macam-tak-berapa-nak-best

1-terkena badi jatuh lonkang..asyik jatuh longkang aja..rasanya dah boleh buat rekod dunia da manusia plg kerap jatuh longkang..adakah sbb muka aku mcm longkang??atau longkang terlalu jeles dgn kecantikan semulajadi aku nih..hahaha..=P

2-tahun paling kerap sakit.penyakit pon da bertambah satu iaitu penyakit muntah2..bkn sbb pregnant okeh sbb aku tak kawen lagi..hehe..aku pon tatau macam mana bole dpt penyakit pelik mcm ni..kalau smpai angin nk muntah tu satu mlm smpai berbelas kali aku muntah smpai lembik2 pastu kena tambah air kat hospital..sgt seksa bila sesekali dia menyerang..

3-tak dapat amek medic...uwaaaaa....sedih woo..tapi sekarang da bole trima kenyataan yg aku ni tak ckup pndai utk jadi doktor..huhu..



4-tolak tawaran masuk ums..kalau tak bole merasa naik kapal terbang(aku org kampung tu mcm jakun sikit tuh..hehe)

5-sepanjang proses belajar memandu utk dapatkan lesen..asyik kena marah aja..benci tau..tiap2 kali lepas kelas muka mesti jadi mcm buah-asam-tua atas tanah lepas kena pijak lumat-lumat..


6-kena tipu jadi membership utk syarikat apa ntah..beratus jugak yg terbang..sshhh..diam2 sudah yerr..da menyesal dan bertaubat dah sekarang..takpa2 ALLAH tu maha adil..tak dpt balasan kat dunia akhirat menanti..jadikan iktibar ea..jgn mudah percaya kat org..

ni pulak extra part..target aku utk tahun 2011 ni..
tamau la buat azam kan..sbb nnt azam2 tu terbiar sepi camtu ja..
tak terbuat pon mcm sblm2 ni..cukupla buat target ja..
tapi,,target dgn azam tu tak sama kan??kan3..
tak kisah la..target utk tahun baru ni

1-maintainkan dean list tu..

2-kumpul duit beli kereta..hehe..tamau dah boros2..org boros tu sahabat syaitan..ingat tu!!

3-amalkan gaya hidup sihat dan jaga kesihatan elok2..wah2 dah mcm kempen kementerian kesihatan aja kan..hehe..tamau dah sakit2..penat la kalau asyik kena telan ubat ja..dan takmau jugak kena badi longkang lagi..sampai nmpak longkang pon da jd fobia..udah2 lerr tu..

4-perbaiki ibadah wajib dan tambahkan lagi ibadah sunat..sembahyang awal yerr..punctual mcm masa nak tgk cerita korea kat tv8 tu..

5-kurangkan tidur..hehehe...ni yg mcm agak mustahil dan susah nak dilaksanakan tu..adeiihh..cana nak buat ehh..susah la kan kalau sleeping beauty nak dipisahkan dari tidur..mmg mustahil la..takpa2 kita cuba dulu pelan2..

-gambar hiasan-


6-study awal2..tamau dah study last2 minit mcm dulu..buat notes or mind map everytime after lecture..rajin2 berkunjung ke perpustakaan bukan ke surau..jgn salah faham ya..aku selalu ke surau sbb itu port aku bertukar utk jadi sleeping beauty..hehehe..lepas ni kalau ke surau utk solat saja..tapi kalau penat sgt tu okeh la tidur kejap ja..heeee~



okeh.done.sekian.

7 comments:

nama.aku.lynn said...

tahniah untuk segalanya..moga 2011 lebih baik untuk kita semua,.aminn~

macik said...

lynn~tengkiu2..yaa moga tahun ni lebih baik..=)

Zakiyah Zainon said...

dapat laptop free tak masuk list ka?

Farah Hanim said...

jatuh longkang? farah jatuh tangga. hehe.. byk kali...

hAnis said...

good luck in 2011!!!..

nur said...

dear
happy new year!..
entry tahun baru tkde lagi ke? semoga semakin berjaya

macik said...

kak muteh~ huhu..lupa lak nk msukkan dlm list..=p

farah~ haha..kita bole rebut award manusia yg suka jauh la farah..haha..tp ok la gak farah jtuh tngga x bsuk..jtuh longkng da la bsuk ktor lak tuh..adoiii..=(

hanis~ gud luck jgak utk ag..^_^

nur~ happy new year..tengkiu2..tgh cari ilham nih nk buat entry baru..sy bkn blogger hbat mcm awk..hehe..idea x pnah kring..bila la bole jd hbat mcm awk ea..hoho..