Saturday, December 4, 2010

bersyukurlah

pernah tak rasa dijemur tgh2 panas terik...
pernah tak rasa sgt tamau buat bnda tu tp kena buat jugak...
pernah tak rasa tak dilayan bila kita bercakap..
pernah tak rasa dipandang macam alien dari planet pluto...
pernah tak rasa di'ambush'...
pernah tak rasa dihalau..
pernah tak rasa di'reject'..

pernah tak rasa macam mana perasaanya jadi seorang 'salesgirl'..



hah..kalau nak tau semua tu la yg aku kena rasa masa aku jadik peserta satu kem nih..
kem ni mmg sgt bagus dan best se'best' namanya...hehe..sebab nama kem ni pon kem u best a.k.a 'kem usahawan bestari'..hah ni lah keistimewaannya jadik student kat uniKL dan anak MARA..uni lain mana ada kem mcm nih tau..(yeah..ayat promote uniKL..hoho)

1st time dengar nama kem ni mcm best ja kan...semangat pon bekobar-kobar la nak join kan..kononnya lah..
sebenarnya kitorang bdk2 1st sem nih diwajibkan join kem ni..iyala sapa nk join program yg buat time2 cuti sem..nasib la kan jadik budak 1st sem ni..asyik kena buli je..*sigh*..tp da dgr nama mcm agak SERONOK ja kan...so tak kisah la even mula2 ada gak la perancangan nak buat tunjuk perasaan bakar bendera tu kan...hehehe...

actually kem ni berkonsepkan keusahawanan...kiranya nak mengajar cara2 utk jadi usahawan berjaya la..so hari2 pertama tu kira ok la kan...dengar ceramah je...makan pon free..kira sgtlah bersenang lenanglah kami2 di sana..tp tu lah kan...orang dulu2 ada ckp besusah-susah dulu besenang-senang kemudian...oleh sebab kami nih dah besenang-lenang dulu maka dgn itu wajiblah kami besusah-susah kemudian kan...

masuk ja hari kedua petang tu kami semua kena buat praktikal jualan...bayangkan setiap group dibagi brg2 benilai lebih kurang RM200++(tak ingat la harga sebenar..hehe) dan kami kena habiskan brg2 tu sbb kami kena bayar balik harga brg2 yg dibagi sbgai modal insan tuh..huh..tp part yg plg best untung dr jualan tu masuk poket sendiri..hahaha..so biasalakan mula2 semua pon bersemangat tak igt lah nk pergi jual brg...aku punya group kena hantar buat jualan kat pasar malam...hahahahahahaha....mmg lah sgt lawak sbb dlm group aku nih suma pon pemalu especially aku lah kan...hahaha..(ini kenyataan okeh ^_*)..so bilanya nak approach org msg2 lawan tolak..last2 org tu blah camtu aja..adeiih..tp demi memikirkan mana nk cari duit nak bayar blk modal tu so terpaksa la tebalkan gak kulit muka pegi promote kat org yg lalu lalang..owhh tak penah2 aku buat kerja2 camni..sgt malu okeh..rasa mcm nak ja buat plastic surgery tukar muka sbb tamau bg org cam..hehe..

bila msk ja hari kedua dan ketiga muka msg2 da tak rela tp kena paksa gak keluar buat sales sbb nak menghabiskan brg2..masa tu mmg la dlm hati rasa aku da tamau da buat kerja2 camni...ni 1st and last..tamau da lpas ni...tp esoknya kena gak buat lagi...sgt la terseksa jiwa raga bakul suma..hari kedua mmg kami kena kluar dari pagi smpai la ptg..boleh bayangkan la mcm mana rasa penatnya tu..penat kena reject lagi...penat bejalan2 keliling pekan kajang tu la...penat nak tahan malu lagi...penat nak layan org nak ngorat lagi...hahahaha...agak perasaan ya di situ..^_^

tp mmg la byk sgt pengalaman kita dpt bila buat kerja2 camni..mcm2 ragam manusia kita boleh tgk..ada yg baik ada yg sombong ada yg sgt kejam dan mcm2 lagi la...kalo nak diceritakan satu2 mmgla smpai 3 kali jumaat lg pon tak habes..=p..tp satu pengalaman yg plg takkan dilupa sampai bila2 waktu kitorang buat jualan kat satu shopping complex nih(nama dirahsiakan yer)..bersambung..

4 comments:

Zaher said...

amekkk.....mengaji sja x mau praktikal kat rumah x jdi gak...org suruh menega nasi lemak pagi2 ngn mak pon x mau...bukan gaduh buat surgery muka...suruh tayng muka kat tepi jalan ja...udara sejuk pagi2..tu pon x mau lagi.......

macik said...

ngek...pi ah juai..kata hensem sgt..kot2 la bole melariskan nasi lemak tu bila badin jadik duta merangkap model kat dpan tu..

Lelaki Ini said...

besh2!

macik said...

haha best la sgt..part yg dpt duit tu best la..tp bila kena reject rasa cam nk pegi bela tiket blk kg time tu jgak..=p