Sunday, December 5, 2010

bersyukurlah 2


ini sambungan utk entry sebelum ni...

mcm biasa lah lpas di'drop'kan oleh inchek fasi kat kajang lalu bertebaranlah kami mencari lokasi yg sesuai utk buat jualan msg2..aku dgn 2 org lg kwn aku plan nk try kat dlm satu shopping mall kat pekan kajang nih...sapa yg biasa dgn kajang tau lah kot apa namanya mall nih sbb kat kajang nih bknnya byk sgt pon shopping mall..alor star lg best la..(ayat agk beremosi ya..padahal kat situ la tpt aku akn bershopping sekarang dan utk 4 thun akn dtg..agk lupa daratan seketika..)hoho..so..kami pon masuklah smbil survey2 manusia2 kat dlm tu..survey ja tau sbb keberanian tuh tak brapa mantop lg nk menegur orang2 kat situ..hehe..

lepas survey2 bagai then kami decide tunggu kat pintu tpt org keluar masuk sbb tpt tu kan laluan org ramai...so nmpak mcm agk strategik la..tp kami tunggu kat sebelah luar la..then tunggu punya tunggu mmg ramai lah org yg lalu lalang tp satu pon tak ditegur...hehehehe...iya la da msg2 dok lawan tolak2....adeihh sungguhla aku ni tak berbakat nak jadik businesswoman..*sigh*

bila da penat menunggu kat situ then kami decide utk pegi cuba nasib kat tpt lain pulak..da gaya mcm org melancong ja kan bukannya org berniaga..hehe..nasibla..waktu nak kluar dari kawasan tu tiba2 kami nmpak sorang pacik ni tgh lepak baik punya kat tangga dpn pintu masuk lagi satu shopping complex ni(ayat keling apakah ni...pandai2 la ea faham2kan sendiri..almaklumlah da lama tnggal BM nih..hehe)pastu tolak punya tolak last2 aku yg ditakdirkan utk pegi bercakap dgn pacik tu..tp member2 aku tuh teman lah..

aku (sambil senyum secun mungkin):assalamualaikum pacik..kami ni dr unikl..kami tgh ikuti kem keusahawanan...bla...bla..bla..bwat praktikal jualan..bla..bla..so..pacik nk tgk tak brg2 kami???

pacik:takpa la..pegi la jual kat dalam..(ckp tp tak tgk pon muka kami...tau la tak cun mcm fasha sandha)

then kwn aku nyampuk:tengok2la dulu pacik..tamau beli pon takpa...

pacik:takpa2...pegi masuk jual kat org2 kat dalam..

aku:ok...terima kasih pacik..

kami pon pegi la blk tpt yg first2 kami tunggu tadi sambil bebncang nk msuk ke tak..sbb group lain pon da ramai kat dlm tu...tgh2 syok bebincang tiba2 pacik tadi lalu sebelah kami..pastu dia ckp nak masuk dalam buat report..rupa2nya dia security kat situ..kami pon tunggu hapa lagi terus blah ah dari siti..cangak g tunggu kat situ...buat dia angkut geng2 dia nnt tak ke haru..huhu..

setengah jam lepas tu kami teserempak dgn member2 dr group lain..then diorang pon cerita la yg diorang kena halau masa tgh buat sales kat dlm tu...managment situ ckp diorang tak dpt apa2 info pon pasal program kitorang sedangkan kitorang mmg da ada surat pelepasan dan kebenaran pon..malas kan nk gaduh2 lantak la..yg kawan aku dr group yg kena tu da nangis2 da...da la asyik kena reject pastu kena halau pulak..sapa tak stress..tengah2 hari yg panas pulak tu..aish..mmg menguji kesabaran betul...pastu da tatau sgt nk buat apa kami pon duduk la beramai2 kat kaki lima dpn mall tu smbil menganyam ketupat dgn meriahnya..hehe...tgh2 syok ngumpat tetiba ja terperasan ada sorang mamat ni dok lalu lalang dpn kitorang 3 4 kali smbil bawak walkie talkie..hahh mmg sah ah security lah tu..dok intip2 tgk kami dok buat apa...heii hello..kami tak hingin da la msk mall anda..kedekut gila...bukannya org nak bom ke hapa...sekali aku bom btol2 baru tau..eeeiii...mmg membengkakkan usus betolla..apa ingat kami nih PATI ke hapa nk intip2..takpa2 lpas ni aku boikot mall tu 2 bulan..hehe..

da tak tahan sgt kena usha mcm org myanmar yg tadak visa,,last2 kami g lepak kat kfc...lagi best..ahha..ada aircond bagai..bole gak mkn2 wedges...hehe

lepas lalui mcm2 pengalaman dan bejumpa dgn mcm2 manusia barula aku sedar bukan senang nak cari duit nih..selama ni tak tau pon susahnya nk dpt walau satu sen..iya la selama ni senang2 ja dpt dari mak abah..takyah pon bejemur tgh2 panas or dgr caci maki org setakat nak duit belanja tuh..baru la sedar bukan senang nak berjaya..barula sedar betapa tak bersyukurnya aku selama ni..barula sedar betapa hidup ni sebenarnya bukanlah sesenang yg disangka..barula sedar betapa pentingnya kita layan org dgn baik tak kira sapa pon..barula sedar bukan senang sebenarnya jadi salesman/girl..huhu..

so moral of the story:
+ bersyukurlah dgn keadaan kita sekarang...kalau kita igt kita hidup susah ada org yg hidup lagi susah..
+ bersyukurla sebab diberi peluang teruskan belajar sampai ke u...kat luar tu belambak2 lg manusia yg tak berpeluang nak ke sekolah pon..
+ bersyukurlah dgn ilmu yang kita ada..kalau takda ilmu fikirlah apa akn jadi masa2 akn dtg nnt..ni baru jd salesgirl ja....bayangkan la org2 yg jadik buruh tu lg la susah hidupnya..
+ bersyukurlah dgn rezeki yg kita ada sekarang...jgn kedekut utk kongsi dgn org lain..sbb harta tu bkn bole bawak masuk kubur pon..tp tak bermakna bole berbelanja ikt sedap hati..berkongsi la dgn org yg memerlukan..bantula mereka yg memerlukan..kaya pon kalau kedekut tak guna la..
+ layan semua org dgn baik tak kira sapa pon org tu..especially salesman la kan..hehe..
+ sokongla barangan buatan org islam..igt org2 islam punya barang tak berkualiti ke hah??
+ jgn pndang rendah dan anggap hina kat org yg jadi jurujual ni...kalau tak berminat dgn mnda yg dijual tolak dgn baik...jgn tengking2(sbb kitorang kena tengking jugak tau..sob3~)mereka pon manusia jugak..and maybe bukan kehendak mereka pon utk buat kerja tu tp keadaan yg memaksa...at least mereka2 ni ada gak usaha nk cr rezeki halal tau dr org yg kaya raya sbb merompak..
+ malu biar bertempat..
+ last but not least...jgn carik suami yg kerja salesman kalu nak hidup senang...hahahaha...^_^

sebenarnya ini baru satu drpd beribu pengalaman yg aku lalui sepanjang menyertai program ni..tu tak kira lg dgn waktu kena marah dgn macik yg ala2 mak datin,,pacik yg sgt sarkastik dan mcm2 lg la...rupa-rupanya banyak perangai2 manusia yg kita tak sangka sebenarnya wujud dlm diri rakyat malaysia ni..tp tak semuanya tak baik...ada yg baik tu beli semata2 nk bg sokongan kat golongan muda remaja cam aku nih supaya tak putus asa dgn apa yg kami buat...terima kasih lah pada yg memberi sokongan...dan terima kasih jugak buat yg tak memberi sokongan tu sbb anda telah memberikan kami pengalaman dan memori yg sgt tak ternilai dgn perbuatan anda...kepada sapa2 yg rasa teringin nak join kem ni silalah apply msuk unikl thun dpan..(skali lagi iklan komersial..hehe)..

tp sekurang-kurangnya aku rasa tak rugi la join kem ni sbb byk pengalaman baru yg aku dpt...terima kasih jugak buat MARA dan pihak unikl sbb buat program mcm ni...tujuan MARA buat kem ni pon sbb nk ajr student dia berdikari tanpa harapkan org lain bila da grad nnti..lastly kem ni mmg BEST la!!!!!!ngee~ =P..tp kalau buat lg tahun dpan aku da tamau join..haha..

**notakaki: 1)lupa nk bagitau brg2 yg kitorang kena jual ni produk2 industri kecil mcm kopi,kerepek,,shampoo,sabun and jual lak ala2 jualan langsung la.
2)hasil dr jualan setiap ahli dlm group aku dptla RM13 sorang..kira untung bersih la..ok la dr tak dpt apa2 kan..bole gak g mkn KFC..hehe..tp ada gak group yg dpt dkt2 RM100 sorang..
3)utk habiskan stok kitorang yg berlambak tu last2 kitorang buat sales dr rumah ke rumah tau..tgh2 hari buta okeh..tolongla kagum..haha..


ni la muka2 bakal2 usahawan berjaya nanti..hehe..

4 comments:

Zaher said...

tau pon susah nak dpt duit...nnt jgn tidoq smpi tghri terpacak...[agi2 lgi org makit buat keja dah...

macik said...

aish sapa tdoq smpai tgh hari tepacak...
=p

nama.aku.lynn said...

aaaa...lawak2!haha
ak dok bayang ag kt mall tgh mjual!hahaha

macik said...

ciss...sggh x ptut...seb baik ak x jmpak ag tau..kalo ak tejumpak ag in case mmg ak paksa ag beli smua brg2 ak..hahaha...hutang dlu pon x pa..kah3..