Saturday, February 19, 2011

anatomy dan cucuk-cucuk????

assalamualaikum...

okeh rasa sgt lega sekarang sbb baru lepas jawab test anatomy yg sgt2 'SENANG'..=.=
even mcm byk jugak la kan soalan yg tak berapa nak boleh jawab tapi tapi takpa la asalkan lepas blk dr kelas hari ni bole bersuka ria..hahaha...dah tak payah nak fikir pasal segala macam chordae tendinae,korotkoff sound,tachycardia,elastic artery bla bla bla..(hoho..bajet mcm da abeh final =p)

hahh cakap pasal test anatomy nih lupa pulak nak cerita..ni haaa...hari tu kan kan kan..kitorang kena buat lab practical utk anatomy tau..dan lab kali ni kitorang kena buat practical phlebetomy...wah3..korang tau tak phlebetomy tu apa..dgr mcm best kan kan kan..haaaa...phlebetomy tu bkn sejenis makanan ataupon jenama baju ataupun sejenis senaman yg menyerupai senaman si tommy yerr kawan2...phlebetomy tuh salah satu method utk kita amik darah..dan cara ni memerlukan kita main cucuk-cucuk tangan guna jarum(syringe) yg besar mcm kat hospital tu..hahh cepat2 bayangkan..heee~


dan kitorang dipaksa sorang2 utk buat menda ni..maknanya kita akan mencucuk org dan akan dicucuk kmbali oleh org lain..hahh igt senang ke nak cucuk2 nih..mental kena kuat tau..nak cucuk org bkn patung yerrr..actually utk buat phlebetomy ni ada 6 method..5 method amik darah melalui vein(deoxygenated blood) dan lagi 1 method utk amik oxygenated blood dari artery..mula2 kita briefing satu2 method dulu secara ringkas ea..

1st method : kita akan amek darah melalui vein kat bahagian lengan..bahagian yg bertentangan dgn siku tu kalau ita belek dan telek elok2 an mcm ada nmpak urat hijau2 tu kan...haaa kat situ la...ni kira cara yg plg biasa la kan..penagih dadah pon pandai buat..hehehe..guna syringe+needle yg biasa tu aja..
ni syringe saja..tanpa needle

yg kat dpn tu yg tajam tu needle..


2nd method : method ni slalunya digunaan utk amek blood dari children..tak payah guna syringe just guna needle..pastu nnt darah akan merembes la kluar mlalui lubang needle tu..pastu tadah la kat dlm bekas..hehe..cara ni ita amik darah kat vein bahagian belakang tapak tgn.
nmpak tak darah yg tgh kena tadah tu dlm test tube tu..


3rd method : method ni pulak selalunya guna utk amik darah baby2 la..amik mlalui vein at blakang tapak tgn jugag dan guna needle aja juga tanpa syringe..tapi beza method ni dgn 2nd method needle yg kita guna tu kita akn patahan dr pemegang needle tu(tgk gambar needle kat atas..yg biru tu pemegang needle tu..so patahkan amik needle semata yg kecik kaler silver tu)...so kira guna needle semata aja la..pastu tadah jugak darah.
mcm ni la lbeh kurang darh menitik-nitik kluar dr needle lpas kna cucuk tu..

4th method : cara ni pulak kita guna utk amik darah budak2 kecik dan org dewasa yg vein dia kecik..cara ni kena guna butterfly needle dgn syringe..dan darah yg diambil dari vein dt lengan jugak..
ni namanya butterfly needle..cantik kan..hee~


5th method : cara ni pulak kita guna kalau kita kena dapatkan sample darah patient tu slalu..cntoh mcm pesakit denggi kan..kita kena amik darah dia slalu utk test kan..so takkan la setiap kali nak amik darah nak cucuk kan...mmg berlubang la tgn org tu nnt kalau da sehari 5 kali nk amik sample darah dia...so kita guna la cara ni..dia mcm ala2 nak tambah air la..cucuk pastu letak satu bnda plastki tu nama apa ntah..hehe..bnda tu permanent la kat tgn kita...so tiap2 kali nk amik darah just sedut mlalui lubang tu ja la...ok aku tau korang tak paham tapi buat2 je la paham ea..huhu..^_^..klau nk tau jgak nnt emel aja yerr(ayat bajet..hee~~)
nmpak tak bnda ats tgn yg mcm kaler2 pink sit tu..tu la bndanya..yg mcm bila kena drip tuh..

6th method : cara yg last ni pulak kita guna utk amik darah dari artery..mula2 carik pulse dulu..pastu cucuk la kat artery tu..pastikan jarum dlm keadaan 90 degree dgn lengan..dah la..penat la nk explain pnjang2..hehe..

okeh lpas habis aja sir tunjuk smua cara2 tu beliau pun dgn berbesar hatinya suruh kitorang pulak cuba..huhu..tapi smua org buat guna cara yg pertama aja...cara yg penagih2 dadah slalu guna tu..huhu..kitorang kan budak baru belajar..so guna cara yg basic la dulu..tu pon tgn da terketar-ketar..first time kan..

mula-mula sir suruh cuba kat tangan patung dulu before nak buat kat tgn partner kita yg bukan patung..hoho..kira practice la kan..practice make perfect...hooyeeah..buat kat patung mmg la smua confident aja..habeh berlubang tgn pakcik tu kitorang buat...ngahaha...maaf yer pakcik patung..kami kan budak baru belajar..kalau salah tlg la tunjukkan..~_@
kat tgn patung bole ah kan..hehe..

lepas dah puas cucuk pakcik patung yg tadak perasaan tu mula la masing2 cucuk la partner masing2..saling cucuk mencucuk ea..huhu..aku partner dgn roomate aku..cik fiza..mula2 aku cucuk dia dulu..tapi failed la..dpt sikit jer darahnya..angin yg lbeh..takpa2 first time kan..huhu...tapi kesian la kat fiza sampai lebam tgn dia hasil kerja seni aku...sorry ek fiza...takpa2 nnt pon ag nk cucuk aku balik kan..huhu..pastu bila turn aku pulak kena cucuk punya la neves kak limah oiii...lpas letak tornique alcohol smua pastu fiza pon mula la proses2 nak cucuk tgn aku nih..aku mmg tak tengok dah..pejam mata rapat-rapat..takut woo nak tgk tangan sendiri nak kena cucuk..kalau cucuk tangan org takpa la,,tapi bila tangan sniri yg nak kena mcm cuak smacam aja..hehe..
haa tgk tu habis tgn anak dara org ak bagi lebam..cucuk smpai lebam!!
kira ala-ala hasil seni la kononnya kan..huhu =p

tapi kan fiza ni lagi excellent..dia cucuk tak keluar apa2 pon..keluar angin ja..darah setitik pon tak muncul..sir cakap sbb dia cucuk dlm sgt..dgr aja sir ckp dia tercucuk dlm sgt apa lagi tiba-tiba aja receptor sakit terlebih berfungsi hantar impulse kat otak....waaaa sakittttt....huk3..tapi takpa la..kira fair la kan..aku da la cucuk fiza smpai 2 kali mesti dia lagi sakit..so adil la kan..huhu..tapi kami berdua ni mcm agak frust la sbb bakat tak menyerlah masa buat phlebetomy ni..keluar lab dgn perasaan hampa yang amat..takpa2 ada peluang nnt buat lagi..hehe..first time biasa la tu kalau tak berjaya kan..ada tak sapa2 sudi nak derma tgn dia bagi aku cucuk lagi..hehe..last2 sir yang cucuk amik darah aku..kira 2 kali gak la kena kan..sir buat baru menjadi..huhu..

lepas buat lab ni aku jadi sgt pelik dgn geng2 penagih dadah yg dok cucuk2 diri sniri tu..tak sakit kah??da la main cucuk2 gitu aja..tak letak alcohol dulu ke hapa ke..sungguhla aku tak paham..agaknya mereka2 ni punya receptor sakit dah mati semua kot kan...tu yg jadi macam tu..cucuk tgn pon smbil pejam mata aja..punya la pro..lepas ni harus berguru dgn diorang nih..haha..tapi lab kali ni mmg best la walaupon smua balik dgn perasaan sakit kena cucuk..sbb pengalaman ni sgt2 la berguna..tak semua org bole buat practical mcm ni tau..haaa amaran utk anda2 di rumah jgn tiru aksi cucuk mencucuk ni tanpa pengawasan orang yg pakar mcm aku ni yerr..hoho..(perasan sebentar^_^)


tengok semua pon mua da takut cuak semua ada..haha..jom gelak ramai2..
muahahahaha...

ni la fiza partner saya..^_^

ni pon tgn pacik patung..

5 comments:

Zaher said...

cam na nak cucuk2 u??tercucuk tulang je nnt tauuu.......hahaha

macik said...

org bknnya ccuk tulang la..org ccuk urat darah..mna smpai tulang pon..
takpa blk umah nnt kita try ccuk tgk..haha

AL-QASSAM said...

jarum? ana tak pernah derma darah.. darah pun tak tahu spesis apa.hihi

Zakiyah Zainon said...

tu la...isi tak dak...masuk ke dalam la...teruih sampai tulang hahahaha

macik said...

al qassam~haa lpas ni bole la pegi try derma darah..x skit pon klau org yg buat tu bkn sy..heee~=)


kak muteh~org krus lg snng nk ccuk la..snng nk cari vein..ngeh3..
mana kena tulang lg..kalau kena tlang mmg gheyau x belagu la..huhu..